Werkschakelaar voor warmtepomp of airco

Werkschakelaar wordt bij de buitenunit gemonteerd. Is bedoeld voor de onderhoudsmonteur zodat deze stroom kan uitschakelen bij werkzaamheden.

Werkschakelaar warmtepomp airco nieuw of vervangen

Warmtepomp

Bij het aansluiten van de warmtepomp moet je goed opletten op de draairichting van het stroomveld. Onjuiste aansluiting kan schade veroorzaken. Schakel bij service en onderhoudswerkzaamheden altijd de externe werkschakelaar uit voordat je de mantel opent.

Als je de hoofdschakelaar van de warmtepomp gebruikt, kan de interne bekabeling onder spanning blijven staan. 

Air conditioning

Denk aan het plaatsen van een werkschakelaar bij de airco, deze is verplicht om de installatie af te sluiten zodat het onderhoud op een veilige manier uitgevoerd kan worden. Wat je niet wilt, is dat opeens de airco aanslaat als je met je handen in het apparaat zit. De monteur moet daarbij toezicht kunnen hebben op de schakelaar tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden, dus een stekker die loshangt in een kamer terwijl de monteur op het dak aan het werk is, is niet gewenst. Immers, een huisgenoot die net thuiskomt en niet weet van de werkzaamheden, kan zomaar het apparaat weer inschakelen.

Een goede oplossing is een werkschakelaar vlak bij de buitenunit, of een schakelaar in de meterkast (dit wordt vaak praktisch opgelost door een aparte automaat voor de airco).