Hoe werken sleutelschakelaars?

Sleutelschakelaars hebben verschillende schakelposities die kunnen worden ingesteld door de sleutel op de draaischakelaar te draaien. De mechanische rotatie leidt tot het aansluiten of loskoppelen van circuits. De operator kan het oppervlak alleen zien met een draaivergrendeling, terwijl de circuits erachter meestal verborgen zijn in een behuizing.

Met de sleutel biedt de schakelaar bescherming tegen onbevoegde bediening, aangezien een schakelproces alleen kan worden gestart met een geschikte sleutel of uitgebreide kennis van het overwinnen van sloten. Om deze reden worden sleutelschakelaars vaak op centrale locaties in het circuit geïnstalleerd, zodat ze niet kunnen worden gestart zonder hun bediening met een sleutel. Het bekendste voorbeeld is de sleutelschakelaar op het contactslot van een auto, maar belangrijke processen kunnen ook worden gekoppeld aan een sleutelschakelaar in industriële systemen.

Het alternatief voor de sleutelschakelaar zou een gesloten behuizing zijn met toegangscontrole door middel van een slot met een simpele cilindersleutel en een simpele draaischakelaar die pas na openen bediend kan worden. Bij dit proces in twee stappen kon iedereen de draaischakelaar echter vrijelijk bedienen zodra de toegangsdeur open was.
Een sleutel-draaischakelaar combineert de eenvoudige draaischakelaar met een uitgebreide effectieve toegangscontrole.

Verschillende varianten en toepassingsmogelijkheden
Sleutelschakelaars zijn verkrijgbaar in twee varianten, een inbouw sleutelschakelaar en een opbouw sleutelschakelaar. Zo is er voor elke situatie een passende sleutelschakelaar beschikbaar. Sleutelschakelaars zijn geschikt voor het schakelen van een elektrische vergrendeling. Denk hierbij aan een rolluik, slagboom of poort. De sleutelschakelaars beschikken over verschillende eigenschappen: een pulscontact of bistabiel. De sleutelschakelaars met een pulscontact zijn daarnaast weer verkrijgbaar in 1x NO contact of 2x NO contact. NO staat voor Normally Open. 

Sleutelschakelaar inbouw
Een sleutelschakelaar inbouw is een schakelaar die je in een wand of zuil monteert. Hier moet echter wel ruimte zijn voor de elektronica. Een sleutelschakelaar inbouw wordt daarom vaak toegepast in een nieuwe situatie. Bij Switchgear heb je een ruime keuze aan inbouw sleutelschakelaars. 

Sleutelschakelaar opbouw
Het toepassen van een sleutelschakelaar opbouw is zeer eenvoudig. Je hoeft namelijk geen rekening te houden met het maken van een uitsparing voor de behuizing. Een sleutelschakelaar opbouw wordt vaak gebruikt bij een bestaande situatie. In ons assortiment vind je verschillende soorten opbouw sleutelschakelaars.