DC Schakelaar voor zonnepanelen

De werkschakelaar wordt tussen de meterkast en de omvormer geïnstalleerd om de omvormer veilig te kunnen afschakelen van het net.

DC schakelaar voor zonnepanelen

Volgens de nieuwe NEN1010 is het verplicht voor installateurs om een werkschakelaar te plaatsen in de buurt van de omvormer, zodat u veilig werken aan de omvormer indien noodzakelijk. Voornamelijk belangrijk als met meerdere mensen aan de set wordt gewerkt, of als de omvormer ver van de groepenkast hangt.

Let op! Als u de werkschakelaar heeft geplaatst, let er dan op dat u de aardekabel niet mee schakelt.

Opzoek naar de juiste DC schakelaar t.b.v. zonnepanelen? Vraag ons om advies!

Werkschakelaar

Met een werkschakelaar kan je veilig de stroom in- en uitschakelen. Dit is voor apparaten waar je zeker van wil zijn dat er geen spanning meer op staat. De werkschakelaar wordt met de hand bediend en is aangebracht om elektrische machines uit te schakelen tijdens onderhouds- en reparatiewerkzaamheden. Dit wordt gedaan om het gevaar van onverwachtse inschakeling te voorkomen.

Soorten werkschakelaars

Werkschakelaars heb je voor 1 fase (2-polig) en 3 fase (4-polig) installaties. Daarnaast heb je ze ook weer in verschillende soorten ampères. De meest voorkomende zijn 25A en 40A. Mocht je een 3 fase schakelaar nodig hebben, dan is de 3 x 40A bijvoorbeeld een optie. De werkschakelaars zijn te bedienen met een hendel of een draaiknop, voor de werking van de schakelaar maakt het geen verschil.